Κατερίνα Γκαγκάκη: Η αλήθεια για την αποχώρησή της από τον ΑΝΤ1

Κατερίνα Γκαγκάκη: Η αλήθεια για την αποχώρησή της από τον ΑΝΤ1

Η ανακούφιση, το παράπονο, ο πρώτος άνθρωπος που θα ήθελε να μοιραστεί αυτή την αλλαγή, τα σχέδια για το επόμενο βήμα της και η προσπάθεια να δώσει χώρο σε έναν άνθρωπο στη ζωή της.
Το γραφείο της Κατερίνας είναι γεμάτο δώρα. Στις 22 Μαΐου είχε γενέθλια (Δίδυμος στο ζώδιο) και φίλοι και συνεργάτες δεν την ξέχασαν − είναι οι ίδιοι που τη σταματούν στους διαδρόμους και της λένε πόσο στενοχωρημένοι είναι που φεύγει.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Καθόμαστε στο γραφείο της, δεύτερο (ή πρώτο ουσιαστικά) σπίτι της, γεμάτο με αγαπημένα της αντικείμενα, το αγαπημένο της αναψυκτικό, με το οποίο έχει σχεδόν εμμονή, και τη θετική της αύρα. Στο τέλος της εβδομάδας κλείνει ο κύκλος στον ΑΝΤ1, κάτι που ακόμα και σε μένα φέρνει ένα σφίξιμο στο στομάχι, καθώς ό,τι είχε να κάνει με πρόσωπα και θέματα του καναλιού όλα αυτά τα χρόνια το συζητούσαμε και το κανονίζαμε με την Κατερίνα και την ομάδα της.
Μια εξαιρετική ομάδα. «Τον Αύγουστο θα έκλεινα δέκα χρόνια εδώ, αλλά ο Μάιος νομίζω πως είναι ένας ιδανικός μήνας για αλλαγές. Τουλάχιστον, έτσι προσπαθώ να με πείσω» μου λέει, ενώ με τη γνωστή καταιγιστική της ειλικρίνεια σπεύδει να συμπληρώσει: «Δεν τα πάω καθόλου καλά με τις αλλαγές, παρόλο που, άπαξ και γίνουν, προσαρμόζομαι αμέσως. Όχι απλά δεν τα πάω καλά, αλλά θεωρώ πως έχω κάνει εγκλήματα στη ζωή μου φοβούμενη να τις αντιμετωπίσω.
Για να καταλάβεις, έφυγα από το πατρικό μου 32 χρόνων − σχεδόν η μαμά μου μου ετοίμασε τις βαλίτσες. Με βόλευε πολύ όλο αυτό και δεν ήθελα να το αλλάξω. Είχα πάρει σπίτι εκεί δίπλα, το είχα επιπλώσει, ήμουν πολύ χαρούμενη, ένα χρόνο πλήρωνα ενοίκιο, αλλά δεν το έπαιρνα απόφαση.
Το ίδιο έχω κάνει σε σχέσεις που έπρεπε να τελειώσουν, σε φιλίες που δεν άξιζαν. Από το πιο ασήμαντο μέχρι το πιο σημαντικό. Όσο άσχημο και να ακούγεται, ακόμα δεν έχω ξεκαθαρίσει τα πράγματα της μαμάς μου από τότε που την έχασα (σ.σ. τρία χρόνια πια).
Όταν κάτι πρέπει να αλλάξει, δίνω χρονικό περιθώριο, βολεύομαι και το αφήνω. Είχα και τη δικαιολογία της δουλειάς, που ήταν εξαιρετική. Για όλα έφταιγε η δουλειά και όλα πήγαιναν κάτω από το χαλί. Κάποια στιγμή το χαλί φούσκωσε».

Τώρα βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη αλλαγή, επαγγελματική μεν, αλλά η δουλειά είναι για εκείνη το κυρίαρχο κομμάτι γύρω από το οποίο περιστρέφεται η ζωή της. «Ο μόνος τρόπος για να κάνω μια μεγάλη αλλαγή είναι να μου επιβληθεί. Ένας ψυχοθεραπευτής που πήγαινα, στον οποίο έλεγα πως όλοι οι σύντροφοί μου με εγκατέλειψαν ενώ εγώ δεν εγκατέλειψα ποτέ κανένα δεσμό, μου είχε πει “προφανώς τους έφερνες στο αμήν, γιατί δεν έπαιρνες εσύ την απόφαση και τους έφτανες στο σημείο να το κάνουν εκείνοι για να συμβεί”. Εγώ, όμως, μετά ήμουν πολύ δυστυχισμένη − για λίγο». Πολλά γράφτηκαν και ακούστηκαν για το τέλος της σχέσης της με τον ΑΝΤ1. Πως της ζητήθηκε μείωση μισθού 50% και αρνήθηκε. Πως το κανάλι αποφάσισε να αποδυναμώσει το τμήμα επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων, γιατί έκρινε ότι δεν του είναι τόσο απαραίτητο. Μια άλλη εκδοχή που γράφτηκε λέει πως υπάρχει ήδη συμφωνία η Κατερίνα να δημιουργήσει μια εταιρεία δημοσίων σχέσεων και να συνεχίσει τα περισσότερα απ’ όσα έκανε ως εξωτερικός συνεργάτης.

Τι ισχύει τελικά; «Αυτό που συνέβη είναι πιο κοντά στην τρίτη εκδοχή. Δεν μου προτάθηκε ποτέ κάποια μείωση. Γνώριζα πολύ καλά τα θέματα που προγραμμάτιζε το κανάλι σε επίπεδο αναδιοργάνωσης, είχα συμμετάσχει σε συζητήσεις που ήθελαν το μάρκετινγκ και τις δημόσιες σχέσεις να γίνουν ένα. Είναι κάτι που συζητιέται εδώ και πολλά χρόνια. Από τη μία το κατανοώ επιχειρηματικά, από την άλλη, από τη δική μου πλευρά, δεν θεωρώ πως είναι ένα βήμα που με πάει παραπέρα, άρα ήταν ξεκάθαρη η θέση μου, πως στην περίπτωση που θα γινόταν αυτό, εγώ δεν θα συνέχιζα. Πράγματι, κάνουμε μια συζήτηση κάποια κομμάτια που εμπίπτουν στην επικοινωνία και θα είναι εφικτό να γίνονται εξωτερικά να γίνονται από εμένα, μέσω μιας νέας εταιρείας που σκέφτομαι να φτιάξω. Η πρόθεση και η διάθεση υπάρχει και από τις δύο πλευρές. Από την άλλη, έχω κάποιες σκέψεις που πρώτη φορά τις εξωτερικεύω, οι οποίες λένε πως ίσως όλο αυτό είναι μια μεγάλη ευκαιρία να αλλάξω τη ζωή μου, να πάψω να κρύβομαι πίσω από τη δουλειά και να αφήνω άλλα πράγματα πίσω. Ίσως αν πάω να κάνω ακριβώς το ίδιο πράγμα, απλά με ένα άλλο παραστατικό, να μην αλλάξει τίποτα και να είναι άλλο ένα πράγμα που θα βάλω κάτω από το χαλί. Η αλήθεια είναι πως θέλω λίγες μέρες να μείνω έξω απ’ όλα για να αποστασιοποιηθώ και ελπίζω πως θα ξεκαθαρίσουν όλα και θα “κάτσουν σωστά”».

Μετά από σχεδόν 10 χρόνια συνεργασίας, η Κατερίνα Γκαγκάκη αποχαιρέτησε τους συναδέλφους της στον ΑΝΤ1, έχοντας νέα σχέδια για το μέλλον και την προοπτική μιας νέας συνεργασίας με τον όμιλο. Αν και οι σχέσεις της με τον ΑΝΤ1 παραμένουν σχέσεις οικογένειας, ένα τσίμπημα αδικίας ένιωσε που το κανάλι αποφάσισε να συγχωνεύσει ένα τμήμα που είχε χαρακτηρίσει τον όμιλο; «Θα ακουστεί λίγο γλυκανάλατο αυτό που θα πω, αλλά αδικία πολύ μεγάλη και παράπονο δεν αισθάνθηκα από τον όμιλο, αλλά που έχουν έρθει έτσι τα πράγματα στην ελληνική αγορά, που σιγά σιγά εξαλείφουμε τομείς, οι οποίοι έκαναν τη διαφορά, αλλά πλέον θεωρούνται πολυτέλεια. Μέχρι τώρα δεν μου είχε συμβεί, ούτε είχε συμβεί σε ένα κοντινό μου πρόσωπο, άρα τα έβλεπα όλα αυτά λίγο αφ’ υψηλού. Προφανώς αισθάνθηκα αδικία και πόνο ή πιο σωστά ένα παράπονο. Η απόρριψη, ακόμα κι αν είναι απόρριψη με αιτία σωστή, εμπεριέχει πάντα την αίσθηση πως κάνουν λάθος, πως “δεν θα έπρεπε να το κάνουν αυτό σε μένα”. Ναι, παράπονο ήταν».

Μετά την ανακοίνωση της λήξης της συνεργασίας της με τον όμιλο ΑΝΤ1, δέχτηκε πολλά τηλεφωνήματα για επαγγελματικές προτάσεις, κάποιες μάλιστα δεν θα τις φανταζόταν ποτέ. «Θέλω να ομολογήσω πως σε αυτά τα πρώτα τηλεφωνήματα ήμουν έως και αγενής. Γιατί ήμουν ακόμη στο πρώτο σοκ της αλλαγής και στο πώς θα τη διαχειριστώ. Έτσι, η απάντησή μου ήταν “λυπάμαι πολύ, δεν έχω φύγει ακόμη, δεν μπορώ να συζητήσω τίποτα”. Τότε θεωρούσα πως έπρεπε πρώτα να αισθανθώ το όποιο πένθος που ακολουθεί κάτι που τελειώνει και μετά να κάνω συζητήσεις. Το τελευταίο διάστημα, βέβαια, έχω κάνει κάποια ραντεβού και μπορώ να σου πω ότι ενθουσιάστηκα με όλα, γιατί εμένα, όταν μου δίνεις πολλές επιλογές, με μπερδεύεις λίγο. Από την άλλη, είναι τύχη σε μια τέτοια εποχή κρίσης».

Τόσα χρόνια στον Όμιλο ΑΝΤ1 έχει ασχοληθεί με πολλά διαφορετικά πρόσωπα. Το κομμάτι του προσωπικού μάνατζμεντ είναι στα πλάνα της νέας της εταιρείας; «Η αλήθεια είναι πως είναι. Ακούω από παντού πως δεν υπάρχουν οικονομικά περιθώρια, αλλά το χτίσιμο του προσωπικού προφίλ με βάση το χαρακτήρα του καθενός είναι αυτό που κάνει τη διαφορά. Αυτό πρέπει να είναι ένα κομμάτι μιας ολοκληρωμένης επικοινωνιακής πολιτικής, το χτίσιμο ενός προφίλ είναι σημαντικό είτε μιλάμε για προϊόν, είτε για εταιρεία, είτε για έναν άνθρωπο». Έχει ακουστεί πως στη νέα της εταιρεία θα συνεργαστεί με τον Κώστα Τσολάκη, ο οποίος ήταν συνεργάτης της και στον ΑΝΤ1. «Αν υπάρχει ένας άνθρωπος στην αγορά που θα ήθελα να ξεκινήσουμε κάτι μαζί, αυτός είναι ο Κώστας. Οι καβγάδες μας είναι ομηρικοί, αλλά σέβομαι απεριόριστα την εμπειρία και τις ικανότητές του.

Αλληλοσυμπληρωνόμαστε σε πολλά και υπήρχε η σκέψη να κάνουμε κάποια στιγμή κάτι μαζί, πολύ πριν γίνει όλο αυτό με τον ΑΝΤ1. Αυτός είναι ο σκοπός και η διάθεση, του έχω ζητήσει να μου δώσει ένα διάστημα να συνέλθω και θα το σχηματοποιήσουμε πια μέσα στο καλοκαίρι».

Αναρωτιέμαι αν ο τηλεοπτικός της ρόλος είναι κάτι που θα την ενδιέφερε να διατηρήσει. «Ομολογώ πως εντυπωσιάστηκα, γιατί υπήρχαν άνθρωποι που με πήραν τηλέφωνο αποκλειστικά για να μου προτείνουν κάτι μπροστά από τις κάμερες. Δεν το φανταζόμουν πως κάποιος μπορεί να έχει δει αυτό το κομμάτι. Θα σου απαντήσω, όπως θα απαντούσα και πριν από ένα χρόνο. Ναι, θα το έκανα, στον ΑΝΤ1 ή αλλού, αλλά συμπληρωματικά σε μια άλλη δουλειά που θα ήταν η βασική μου. Δεν θα γίνω στα 43 μου ένα αμιγώς τηλεοπτικό πρόσωπο, με κανέναν τρόπο. Αν όμως θεωρώ πως όλα τα άλλα είναι σταθερά, συμπληρωματικά, αν είναι κάτι που μου κάνει κέφι, θα το κάνω. Καλώς ή κακώς, αυτή τη στιγμή το βασικό κομμάτι της ζωής μου είναι το επαγγελματικό. Οφείλω να επενδύσω ακόμα περισσότερο σε αυτό. Κάποιος θα έλεγε “τώρα κατέβασε τους τόνους και δώσε έμφαση κάπου αλλού”. Αυτό το “κάπου αλλού” νιώθω πως θα προκύψει. Αλλά η δουλειά είναι μεγάλο σημείο αυτοπροσδιορισμού για μένα. Περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε. Αν ήμουν η γυναίκα κάποιου ή η μαμά κάποιου, θα προσδιοριζόμουν και από άλλους χαρακτηρισμούς. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν είμαι, ούτε έχω νιώσει την ανάγκη να είμαι, έτσι θεωρώ πως οφείλω να επενδύσω σε πράγματα επαγγελματικά που με πάνε παραπέρα».

Για το Familiar συγκεκριμένα έχει κάνει συζήτηση; «Έχει μεγάλη σχέση το πώς θα δομήσουμε τη σχέση μας με τον ΑΝΤ1, το πού θα βρίσκομαι. Θεωρώ πιο σημαντικό να εξισορροπήσουμε συναισθηματικά και επαγγελματικά τις σχέσεις μας με τον ΑΝΤ1 κι έπειτα να δούμε τα επόμενα κομμάτια. Είναι όπως με τους μακροχρόνιους δεσμούς. Διατηρώ πάντα καλές σχέσεις με τους ανθρώπους που υπήρξα οικογένεια. Οικογένεια με κάποιον τρόπο παραμένεις».

Από τον Ιούνιο, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, θα έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Χωρίς τη δικαιολογία της non stop δουλειάς, θα αρχίσει να βλέπει λίγο πιο σοβαρά την προσωπική της ζωή; Γελάει. «Είμαι πολύ δυνατή στο να βρίσκω δικαιολογίες! Πως πρώτα πρέπει να σταθεροποιήσουμε τη δουλειά και μετά βλέπουμε τα άλλα. Η αλήθεια είναι πως με τρομάζει πολύ η έννοια του ελεύθερου χρόνου. Δεν υπάρχει κάτι να με τρομάζει περισσότερο. Άλλοι άνθρωποι τον επιζητούν, εμένα νομίζω πως θα με καταπιεί. Αν πάω πολλές μέρες διακοπές, παθαίνω κατάθλιψη και ζαρώνω, κοιτάζω το ταβάνι ή παίζω παιχνίδια στο κινητό. Δεν μπορώ να το αντιμετωπίσω. Αισθάνομαι πως όσο πιο ενεργή είμαι τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχω να συμβούν πράγματα και στους άλλους τομείς». Φαίνεται, όμως, πως η συντροφικότητα περισσότερο την τρομάζει παρά της λείπει. «Προφανώς. Γιατί στην πραγματικότητα δεν την είχα ποτέ τη συντροφικότητα. Με τους δεσμούς μου δεν συζούσα ποτέ παρά ελάχιστες ημέρες της εβδομάδας. Κι όταν φτάνεις σε αυτή την ηλικία και έχεις μάθει να ζεις μόνος σου, να γυρίζεις σπίτι σου και να μην είσαι υποχρεωμένος να μιλήσεις σε κανέναν αν δεν το θέλεις, ανακαλύπτεις πως για έναν άνθρωπο πρέπει να μάθεις να δίνεις πάλι χώρο που, αν δεν το έχεις μάθει, είναι δύσκολο. Αλλά αν ερωτευτείς, φαντάζομαι πως το κάνεις χωρίς σκέψη. Τα τελευταία χρόνια, όπου χρειάστηκε σκέψη και προσπάθεια για να δώσω αυτό το χώρο, δεν είχε καμία εξέλιξη. Η αλήθεια είναι πως όσες φορές ερωτεύτηκα έγινε χωρίς να το πάρω χαμπάρι. Αν με ρωτάς αν είμαι διατεθειμένη να ερωτευτώ, ναι, είμαι ή έτσι λέω. Αυτό που θέλω πιο πολύ, όμως, είναι να κάνω πράγματα για μένα». Κάποτε μου είχε πει πως έκανε εντατικά pilates, αλλά κάποια στιγμή σταμάτησε γιατί δεν προλάβαινε να πάει στα μαθήματα. «Tώρα έχω αποφασίσει να δοκιμάσω νέες μεθόδους γυμναστικής, από hot yoga μέχρι οτιδήποτε. Έχω αρχίσει και πηγαίνω στην αισθητικό-μύθο Θεανώ Μπέλλα, που πήγα με το ζόρι, αλλά έχω ενθουσιαστεί και θέλω να συνεχίσω και να τα κάνω όλα σωστά. Θέλω να κάνω κι ένα ταξίδι εξωτικό μόνη μου, αλλά φοβάμαι κιόλας μήπως στις τέσσερις μέρες δεν αντέχω άλλο. Πάντως, το έχω κλείσει φέτος να φύγω για μία εβδομάδα κάπου εξωτικά τον Ιούλιο». Μα εντελώς μόνη σε μέρος εξωτικό; «Θα έχω και παρέα, αλλά από αυτές που δεν σε ενοχλούν και μπορείς να απομονωθείς αν θέλεις. Ξέρεις, εγώ μπορεί να ξεκανονίσω πράγματα ακόμα και την τελευταία μέρα. Είναι εντυπωσιακό πόσα πράγματα σκέφτεται το μυαλό μου για να ξεκανονίσω κάτι αν νιώθω πως πιέζομαι. Αν μου βάλεις πρόγραμμα, μπορεί να τρελαθώ. Αν δεν με πιέσεις, όμως, μπορεί να κάνω τα πάντα» .

Σόνια Καζόνι

via Blogger http://ift.tt/1QbBFUs

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s