Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Πιστικίδης: «Η Ραφήνα πρέπει να ξαναγίνει πόλη παραλιακή». (ΒΙΝΤΕΟ)

Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Πιστικίδης: «Η Ραφήνα πρέπει να ξαναγίνει πόλη παραλιακή». (ΒΙΝΤΕΟ)

Πιστικίδης-Μπουρνούς: “Τα πάντα έτοιμα για σύσταση του ΝΠΔΔ ονόματι “Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο” δήμου Ραφήνας-Πικερμίου”.
Φαφούτης: “Όχι πυροτεχνήματα, μη ρεαλιστικός στόχος η κατάργηση του ΟΛΡ”.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Ο δήμαρχος Πιστικίδης ενθουσίασε είναι αλήθεια με την εισήγησή του το σώμα το οποίο παρακολουθούσε απνευστί, τονίζοντας ότι οι όποιες διεργασίες στο λιμάνι δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνονται ερήμην της πόλης και της ηγεσίας της, ενώ κατήγγειλε ότι τα προβλήματα στο παράκτιο μέτωπο δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς από τον Οργανισμό Λιμένος Ραφήνας, με το Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι να καταρρέουν ενώ οι περιοχές Ασκηταριό, Ακτή Πρωτέα, Μελτέμι δεν αντιμετωπίζονται λειτουργικά και επαρκώς, προς όφελος του δήμου, των δημοτών και των παραθεριστών-επισκεπτών της όμορφης Ραφήνας!
Ο δήμαρχος εισηγήθηκε την άμεση λήψη απόφασης σύστασης δημοτικού λιμενικού ταμείου Ραφήνας, το οποίο θα ανήκει 100% στον δήμο για την διασφάλιση της φυσικής συνέχειας του ενιαίου χώρου λιμένα-ακτής-πόλης και με εκπροσώπους του θεσμικά εκπροσωπούμενους στον ΟΛΡ.
Ο κος Βουδούρης ζήτησε να ενισχυθεί το νομικό πλαίσιο έτσι ώστε να μην προκύψει ακόμα ένα ΝΠΔΔ χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες. Ο κος Πιστικίδης στο σημείο αυτό διευκρίνισε ότι ως πρώτο βήμα το δημοτικό λιμενικό ταμείο θα έχει αρμοδιότητα για τους χώρους εκτός της “αυστηρά λιμενικής ζώνης” δηλαδή τους χώρους πάνω από τα πρακτορεία, πέρα από το Αύρα και την παραλία στην πλαζ Ραφήνας και προς την πόλη.
Το δεύτερο βήμα έχει να κάνει με την ίδια την ύπαρξη του ΟΛΡ, για το “αν θα πρέπει ή αν δεν θα πρέπει να υπάρχει, αν θα πρέπει ή αν δεν θα πρέπει να εκπροσωπείται ο δήμος εκεί, αν θα πρέπει να ερωτάται ο δήμος για να στείλει αντιπροσώπους του”!
Ο κος Βουδούρης είπε ότι ο διορισμός Δ.Σ. ή προέδρου ή και διευθύνοντος συμβούλου προϋποθέτει αρμοδιότητες. Να γνωστοποιηθεί αμέσως ότι ο δήμος προχωρεί σε Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο οπότε εκ των πραγμάτων οι αρμοδιότητες του ΟΛΡ περιορίζονται.
Την πάσα Βουδούρη παρέλαβε ο δήμαρχος ο οποίος συνέχισε διερωτώμενος γιατί ο δήμος “δεν είναι μέσα εκεί; Εκεί όπου λαμβάνονται αποφάσεις οι οποίες επηρεάζουν τις τύχες της πόλης; Έχουμε φθάσει σε σημείο που το μέγεθος του λιμανιού επηρεάζει τις συνθήκες ζωής και λειτουργίας της πόλης”
Ο κος Φαφούτης έθεσε με ρεαλισμό δυο ερωτήματα.
1. Εάν ληφθεί η απόφαση θα περάσει από το ΤΑΙΠΕΔ;
2. Είναι βέβαιο ότι μπορεί να καταργηθεί ο ΟΛΡ; Θέμα κατάργησης ΟΛΡ δεν τίθεται, χαρακτηρίζοντας “ευσεβείς πόθους” την κατάργηση του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας.
Ωστόσο συμφώνησε με τον κο Πιστικίδη ότι η Ραφήνα πρέπει επιτέλους να γίνει αληθινός παραλιακός δήμος, να έχει δικαιοδοσία επί των παραλιών της. Δεν χρειάζονται όμως πυροτεχνήματα. Πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η απόδοση των παραλιών της πόλης στους δημότες και δεύτερο βήμα η επιχειρηματικότητα. Χαρακτήρισε “τεράστια ήττα” την απώλεια του μισού πάρκινγκ, το οποίο έχει χωροθετηθεί απέναντι από το δημαρχείο και δεν πρέπει να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση, αλλά είναι σαφές ότι στο θέμα αυτό ΟΛΡ και δήμος έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα. Ζήτησε επίσης ψήφισμα επικαιροποίησης της απαίτησης του δήμου να παραλάβει τις παραλίες του.
Πιστικίδης: “Ο ΟΛΡ δεν ενδιαφέρεται για ψυχαγωγίες, χώρους άθλησης και περιπάτου, αλλά για πάρκινγκ εξυπηρέτησης της κίνησης των ταξιδιωτών”
Μπουρνούς: “Το δημοτικό λιμενικό ταμείο θα καταστήσει τη Ραφήνα πραγματική παραλιακή πόλη. Θα έχει αυτοδιοίκητο και οικονομική ανεξαρτησία. Δεν παίρνουμε απομακρυσμένα κομμάτια παραλιών για να τα συντηρήσει ο δήμος (ναυαγοσώστες, κλπ.) χωρίς να υπάρχουν τα αντίστοιχα έσοδα.
Βασιλόπουλος: “Πολύ καλή κίνηση”
Ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας κος Μικρόπουλος ζήτησε δικαστικό αγώνα στα πρότυπα της ΕΠΣΑΝΑ για να αποκτήσει ο δήμος τον έλεγχο του λιμένα του, απαριθμώντας τη διαδικασία: πρωτοδίκως, εφετείο, ΣτΕ, Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. 0:34:40 του βίντεο. Θα δικαιωθούμε και θα πάρουμε την καρδιά του λιμανιού να την διαχειρίζεται ο δήμος.
Πιστικίδης σε Μικρόπουλο: “Οι απόψεις μας συγκλίνουν. Μας δίνεται η δυνατότητα να διεκδικήσουμε τις ακτές μας”
Μικρόπουλος: Άλλο πράγμα η σύσταση ΝΠΔΔ Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και άλλο πράγμα η δικαστική διεκδίκηση.
Πιστικίδης: “Το κουμπί της υπόθεσης είναι ο ίδιος ο ΟΛΡ. Το ελάχιστο ζητούμενο κατ’ αρχήν είναι η συμμετοχή μας για να λαμβάνουμε γνώση του τι σχεδιάζεται. Η ουσία είναι ότι όλοι αυτοί οι οργανισμοί πρέπει να περιέλθουν στους δήμους.”
Μπουρνούς: “Σήμερα το θεσμικό καθεστώς επιτρέπει χωρίς καμία εμπλοκή να πάρουμε αυτό που προτείνουμε. Πρέπει να αρχίσουμε να βάζουμε πόδι ώστε να λήξει αυτή η κατάσταση με διχοτομημένη πόλη».
Στην συζήτηση παρενέβη ο κος Σαντ ο οποίος ενημέρωσε ότι οι νήσοι Άνδρος, Τήνος, Μύκονος, Σαντορίνη, οι πόλεις Πάτρα, Πειραιάς, κλπ. έχουν δημοτικό λιμενικό ταμείο.
Τσαλαπατάνης: “Θέλουν να αποσυμφορήσουν τον Πειραιά, και το Νότιο Μέτωπο και η Ανατολική Αττική είναι πεδίο αναζήτησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων για μαρίνες κλπ. οργανωμένες παραλίες κλπ. Προϋπόθεση δημιουργίας δημοτικού λιμενικού ταμείου είναι η δημιουργία εσόδων. Έχει σταλεί εγκύκλιος στα δημοτικά λιμενικά ταμεία να γίνουν ανώνυμες εταιρείες”
Το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία, μόνο ο κος Τσαλαπατάνης καταψήφισε.

www.eastrunner.gr

via Blogger http://ift.tt/1clPk8M

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s