Τελικά πώς μεταδίδεται ο ιός HIV/AIDS;

Τελικά πώς μεταδίδεται ο ιός HIV/AIDS;
Μεταδίδεται με το σάλιο ο ιός HIV/AIDS; Ο εκ Κρήτης ορμώμενος γιατρός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γιάννης

Μιχελογιαννάκης θεωρεί πως ο ιός μεταδίδεται και με το σάλιο, ωστόσο οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι έχουν διαφορετική άποψη.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Προσκεκλημένος σε τηλεοπτική εκπομπή ο κ. Μιχελογιαννάκης, περίγραψε ένα περιστατικό με πρωταγωνίστρια καθηγήτρια της Ιατρικής Αθηνών και διευθύντρια κεντρικού νοσοκομείου, η οποία δεν «κόλλησε AIDS λόγω της πίστης της», παρόλο που κοινώνησε μαζί με μικρούς οροθετικούς ασθενείς και οι συνάδελφοί της, γιατροί, μεταξύ των οποίων και ο νυν βουλευτής, την απέτρεπαν λέγοντάς της «ξέρεις, μεταδίδεται με το σάλιο».

Μύθοι και αλήθειες για το AIDS

Οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), διαλύουν δέκα μύθους που αφορούν στη μετάδοση του ιού HIV/ AIDS.

Μύθος. Το AIDS προσβάλλει μόνο τους ομοφυλόφιλους
Αλήθεια
. Το AIDS πρωτοδιαγνώσθηκε σε ομοφυλόφιλους στις ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Η ομοφυλοφιλική επαφή εξακολουθεί να αποτελεί τον κύριο τρόπο μετάδοσης στο Δυτικό κόσμο αλλά ο ιός προσβάλλει και τα δύο φύλα μέσω ετεροφυλοφιλικής απροφύλακτης επαφής, όταν ο ένας σύντροφος έχει προσβληθεί. Στην Ελλάδα, το 22,2% των οροθετικών είναι ετεροφυλόφιλοι.

Μύθος. Αν συναναστρέφομαι με οροθετικό κινδυνεύω να μολυνθώ από το HIV.
Αλήθεια
. Ο ιός HIV/AIDS  δε μεταδίδεται με το άγγιγμα, τα δάκρυα, τον ιδρώτα ή το σάλιο. Δεν κινδυνεύουμε από τις κοινωνικές επαφές, την συγκατοίκηση ή την συνεύρεση στον ίδιο εργασιακό χώρο.

Mύθος. Το AIDS μεταδίδεται στις πισίνες και από το τσίμπημα κουνουπιών.
Αλήθεια
. Έχει αποδειχθεί ότι το AIDS δε μεταδίδεται στις πισίνες, επειδή ο ιός βρίσκεται σε μεγάλη αραίωση και σκοτώνεται από το χλώριο. O ιός αδρανοποιείται, επίσης, από το σάλιο των κουνουπιών. Άλλωστε στην Αφρική το τσίμπημα των κουνουπιών, το οποίο είναι η κύρια οδός μετάδοσης της ελονοσίας, δεν ενοχοποιείται για τη μετάδοση του ΑΙDS.

Μύθος. Το AIDS μεταδίδεται με το φιλί.
Αλήθεια
. Έχει αποδειχθεί πως με το κοινωνικό φιλί δε μεταδίδεται. Με το ερωτικό φιλί οι πιθανότητες είναι ελάχιστες και αυξάνονται εάν στο στόμα των ερωτικών συντρόφων υπάρχουν πληγές ή αιμορραγία.

Μύθος. Το AIDS δε μεταδίδεται με το στοματικό έρωτα.
Αλήθεια
. Ο ιός υπάρχει στα κολπικά, τα προσπερματικά υγρά, καθώς και στο σπέρμα. Μεταδίδεται με κάθε είδους σεξουαλική επαφή. Η πιο επικίνδυνη θεωρείται η πρωκτική.

Μύθος. Το προφυλακτικό δεν προφυλάσσει.
Αλήθεια
. Μελέτες, που έχουν γίνει μεταξύ ζευγαριών που ο ένας σύντροφος ήταν οροθετικός, έχουν αποδείξει ότι το προφυλακτικό προφυλάσσει πλήρως αρκεί να χρησιμοποιείται σωστά από την αρχή της ερωτικής επαφής.

Μύθος. Οι μεταγγίσεις δεν είναι ασφαλείς.
Αλήθεια
. Από το 1985 πραγματοποιείται έλεγχος των μεταγγίσεων και ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις μετάδοσης του ιού του AIDS. Αυτό οφείλεται στο ότι ο δότης βρισκόταν στην περίοδο του «σιωπηρού παραθύρου». Οι περιπτώσεις αυτές έχουν ελαχιστοποιηθεί με τη χρησιμοποίηση πιο ευαίσθητων Elisa, καθώς και με τη μοριακή μέθοδο NAT.

Μύθος. Οι τοξικομανείς μολύνονται οπωσδήποτε από AIDS.
Αλήθεια
. Οι τοξικομανείς, οι οποίοι επαναχρησιμοποιούν σύριγγες και άλλα αντικείμενα για την παρασκευή και ενδοφλέβια χρήση τοξικών ουσιών, έχουν αυξημένες πιθανότητες να μολυνθούν από τους ιούς της ηπατίτιδας C και του AIDS. Εάν η χρήση γίνεται αποκλειστικά από σύριγγα μιας χρήσης δεν υφίσταται τέτοιος κίνδυνος.

Μύθος. Όταν συμβεί σεξουαλικό ατύχημα με HIV θετικό άτομο, δεν υπάρχει καμία προφυλακτική θεραπεία.
Αλήθεια
. Όταν συμβεί σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη ή σπάσει το προφυλακτικό κατά τη συνεύρεση με HIV θετικό άτομο, επιβάλλεται η άμεση (μέχρι 72 ώρες) χορήγηση αντιρετροϊκής αγωγής.

Μύθος. Όποιος μολύνεται από τον ιό του AIDS οπωσδήποτε πεθαίνει.
Αλήθεια
. Υπάρχει σήμερα αποτελεσματική θεραπεία για το AIDS, η οποία όμως δεν είναι ριζική. Η αντιρετροϊκή θεραπεία καταστέλλει τον πολλαπλασιασμό του ιού και μετατρέπει τη νόσο σε μακροχρόνια ασθένεια.

via Blogger http://ift.tt/1dZFMli

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s