Γερμανία: Καταργεί την ελεύθερη διακίνηση των αυτοκίνητων με ξένες πινακίδες

Επιβάλλει διόδια στους πολίτες άλλων χωρών της ΕΕ – Ψηφίστηκε από την Άνω Βουλή ο νόμος – Αυστρία: Ο νόμος παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τις διακρίσεις
Ένας αμφιλεγόμενος νόμος ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή στην γερμανική Άνω Βουλή του κοινοβουλίου, ο οποίος επιβάλει την καταβολή διοδίων σε ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με ξένες πινακίδες που διέρχονται του γερμανικού οδικού δικτύου. .


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Η περίφημη Autobahn, λοιπόν, αν ο νόμος ψηφιστεί και από την Κάτω Βουλή, μπορεί ξαφνικά να χάσει τη γοητεία της με την εφαρμογή του νέου μέτρου, καθώς δεκάδες χιλιάδες θα είναι όσοι θα χρειαστεί να πληρώσουν για να την… θαυμάσουν από κοντά.

Από το 2016, λοιπόν, Γερμανοί και ξένοι θα πρέπει να πληρώνουν μέχρι 130 ευρώ το χρόνο σύμφωνα με τα κυβικά του αυτοκινήτου και τις εκπομπές ρύπων. Βέβαια, για την περίπτωση των Γερμανών, η αρχική σκέψη ήταν έπειτα από την καταβολή των διοδίων να υπάρξει μείωση στην φορολόγησή τους, ενώ για τους ιδιοκτήτες αυτοκίνητων με ξένες πινακίδες θα υπάρχει η δυνατότητα προσωρινού σήματος για 10 ημέρες ή δύο μήνες (κάτι ανάλογο με αυτό που γίνεται ήδη στην Αυστρία και την Ελβετία).

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του νόμου, θα συγκεντρωθούν περίπου 500 εκατ. ευρώ ετησίως που θα μπορούν να επενδυθούν σε γερμανικούς αυτοκινητόδρομους και την κατασκευή γεφυρών.

Επισημαίνεται, πως την πρόταση έθεσε το βαυαρικό αδελφό κόμμα των συντηρητικών Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ, που έγινε αποδεκτή από πολλούς Γερμανούς οι οποίοι αντιδρούσαν επειδή αναγκάζονταν πληρώσουν διόδια στις επισκέψεις τους σε Αυστρία, Ελβετία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ οι ξένοι οδηγοί μπορούσαν να διασχίσουν την Γερμανία δωρεάν.

«Τα διόδια θα διασφαλίσουν μία μακροχρόνια εξέλιξη των υποδομών μας», ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών της Γερμανίας, Αλεξάντερ Ντόμπριντ.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν διεθνή δίκτυα, υπάρχουν χώρες που προειδοποιούν ότι ο νόμος αυτός παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τις διακρίσεις.

«Η Αυστρία εξακολουθεί να εκτιμά πως η γερμανική κίνηση είναι αντίθετη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και ζήτησε νομική συμβουλή σχετικά», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών της Αυστρίας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Μόλις τα διόδια γίνουν νόμος στην Γερμανία, κάτι που αναμένεται τον ερχόμενο Ιούνιο ή Ιούλιο, θα υποβάλουμε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που έχει τρεις μήνες για να απαντήσει. Αν όλα αυτά αποτύχουν, τότε θα προβούμε νομικά», πρόσθεσε.

via Blogger http://ift.tt/1ExhLY8

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s